Speculoos cake
- femsfoodcoaching
- 21 feb 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 mrt 2024
Bereidingstijd: 10 + 50 min
Ben jij ook zo dol op speculoos? Dan moet je deze gezondere speculoos cake echt proberen! Speculoos is niet voedzaam maar wel een echte smaakmaker in deze voedzame cake!

Ingrediënten (1 cake van 25 cm)
Droge ingrediënten:
150 g volkoren meel
60 g havermeel
30 g eiwitpoeder vanille (of extra meel)
2,25 tl bakpoeder
Snuf zout
Tweede rijtje ingrediënten:
160 ml ongezoete (plantaardige) melk / drink
65 g zonnebloemolie (of olijfolie)
75 g ongezoete appelmoes
50 g suikervervanger
3 eieren
1 tl vanille aroma
Voor de speculoos swirl:
65 gram speculoos
35 gram zuivelspread light
Verder nodig:
3 gestampte speculoos koekjes voor door het beslag, 1 voor bovenop de cake. Bekijk mijn favoriete smaakmakers en producten zoals eiwitpoeder, flavourdrops en honing- en suikervervanger hier!
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakvorm van ca. 25 cm met bakpapier
Meng de droge ingrediënten met elkaar in een kom
Meng in een andere kom de ingrediënten van het tweede rijtje met elkaar
Daarna de droge ingrediënten toevoegen aan de natte en de gestampte koekjes (bewaar wat voor bovenop de cake).
Roer tot alles is gemengd. Roer niet te hard, het is prima als er een paar klonten in zitten
warm de speculoos pasta voorzichtig op in de magnetron of au bain Marie in een pannetje. Meng het met de zuivelspread wanneer het dun is.
Stort de helft van het beslag in de cakevorm.
Daaroverheen doe je het het speculoos/zuivelspread mengsel.
Daarna stort je de andere helft van het beslag eroverheen.
Steek een mes verticaal in het beslag ga met een zigzaggende en op en en neer bewegende beweging van links naar rechts door de cake waardoor je de speculoos verdeelt
Strooi er tot slot nog speculooskruimels overheen van het laatste koekje.
Bak vervolgens ca. 50 minuten af in de oven. Als een satéprikker er schoon uit komt dan is de cake gaar.



