Voedzame kruidkoek
- femsfoodcoaching
- 23 mei 2024
- 1 minuten om te lezen
Bereidingstijd: 15 + 60 min
Dit recept is gebaseerd op een recept dat mijn lieve moeder vroeger regelmatig maakte. Ik maakte er een voedzamere variant op en het is heel goed gelukt! Kruidkoek is wat steviger van structuur dan een normale cake. Echt heel lekker!

Ingrediënten (1 cake van 30 cm)
Natte ingrediënten
320 ml melk
20 ml citroensap
1 ei
115 g bruine suiker vervanger
Droge ingrediënten
300 g volkoren meel
9 g bakpoeder
4 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1 tl gember
snuf zout
Verder:
rasp van 1 sinaasappel
sap van 1 sinaasappel
50 g rozijnen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden, boven- en onderwarmte
Rasp de sinaasappel\
Pers de sinaasappel uit boven een (steel)pannetje en doe de rozijnen erbij
Warm dit voor ca. 5 minuten op, op hoog vuur. Roer tussendoor goed, zorg dat het niet aanbrandt. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen
Meng in een kom de melk met citroensap, en doe daarna ei en vanille aroma erbij. Laat minimaal 5 minuten staan
Meng de droge ingrediënten in een aparte kom
Wanneer de oven is voorverwarmd doe je de droge bij de natte ingrediënten met een spatel, roer niet te hard
Giet de rozijnen af
Schep vervolgens de sinaasappel rasp en rozijnen door het beslag
Bekleed een cakevorm van 30 cm met bakpapier en stort het beslag erin
Bak voor 50 tot 60 minuten af in de oven. Als een satéprikker er schoon uitkomt dan is de cake gaar.



